Antreprenor 2.0
Acest proiect este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeste in Oameni!”
Trimite articolul prin:

Din aceeasi categorie:

Unde mergem in vacanta: Spania

Irina Firica (2009-05-29 22:26:28)
910 vizualizari

O ţară fabuloasă, care te va cuceri cu trecutul său monumental şi extrem de divers, şi cu stilul de viaţă fabulos. Ei numesc "movida" felul lor de a se bucura de viaţă, de a avea o pauză de prânz consistentă şi apoi de a ieşi serile la un pahar de vorbă cu prietenii. În Spania, nici bătrânii nu se culcă înainte de miezul nopţii!
Toledo
Un orăşel medieval, maur şi baroc, fermecător, dar fără anvergura unei foste capitale a Spaniei.

Filip al II-lea a fost cel care, în 1561, a mutat capitala cu 70 de km, de la Toledo la Madrid. Acesta a fost începutul unui declin lent, dar continuu.

Centru clerical de maximă importanţă, la Toledo au fost ţinute peste 30 de sinoade ale bisericii creştine

Pentru Toledo, epoca de maximă strălucire a fost cea maură, perioadă cunoscută drept Convivencia, pentru coabitarea creştinilor, evreilor şi maurilor. Armonia a încetat la sfârşitul sec. al XV-lea, când au fost alungaţi întâi evreii, apoi musulmanii
Convieţuirea celor trei naţiuni a însemnat dezvoltarea unui important centru  de traduceri. La iniţiativa arhiepiscopului Raymond au fost traduse în latină cele mai însemnate opere filosofice şi ştiinţifice arabe.
La Toledo a locuit în a doua parte a vieţii El Greco, multe dintre operele sale împodobind bisericile şi palatele din oraş
Catedrala din Toledo, construită între 1226-1493, are un altar baroc numit El Transparente. Impresionant prin înălţime, este o dantelărie de stuc şi marmură multicoloră.
Nu ignora Alcazarul, academia militară renumită în ultimele două secole
Paşii te vor duce şi în Zocodover, piaţa centrală a oraşului, unde se ţinea târgul de vite pe vremea maurilor

Aragon
În perioada medievală, Aragonul era cel mai important regat spaniol, care includea nord-estul Spaniei, Catalonia, insulele Baleare, Sicilia, Napoli şi Sardinia.
Barcelona a fostcapitala acestui regat până la sfârşitul sec. al XV-lea, când căsătoria Isabellei de Castilia cu Ferdinand al II-lea al Aragonului a însemnat unificarea Spaniei.
Astăzi Aragonul nu mai conţine nici ţinuturile mediteraneene, nici Catalonia, iar capitala este la Zaragosa.
Deşi are o vechime de două milenii, fiind fondat de romani sub denumirea de Cezaraugusta, Zaragosa te duce cu gândul la un oraş american, cu blocuri înalte. Din monumentele trecutului, s-au păstrat porţiuni din fortificaţiile romane şi un pod construit de romani peste Ebru, iar din perioada ocupaţiei arabe a rămas palatul Aljaferia.Monumentul emblematic al oraşului este basilica Fecioarei Pilar, a cărei construcţie a început în 1681. Zaragosa a atras o treime din populaţia provinciei, aşa că străbătând Aragonul– mai ales munţii arizi şi pustii – ai senzaţia că eşti rupt de lume. Aici sunt cei mai înalţi munţi din Spania, cu zone naturale splendide – parcul natural al Pirineilor şi lacul de la Yesa.
Tot în partea muntoasă se află şi Jaca, oraş care a jucat un important rol în timpul reconquistei. Jaca a fost prima capitală a Aragonului, perioadă din care au rămas vestigii impresionante printre care catedrala şi citadela lui Filip al III-lea. În nord-estul provinciei, la graniţa cu Navarra, se află un grup de sate numite Cinco Villas, celebru fiind Sos del Rey Católico. Satul unde s-a născut regele Ferdinand Catolicul păstrează străduţele medievale cu căsuţe pitoreşti şi oferă o privelişte magnifică asupra regiunii.
Granada
Împreună cu Sevilla şi Cordoba, formează triunghiul de aur al Andaluziei. Oraşul care astăzi este unul eminamente universitar şi cultural a avut o istorie mai zbuciumată decât
restul oraşelor spaniole, care au cunoscut doar stăpânirea romană, barbară şi arabă. În sec. al XI-lea a devenit capitala unui mic stat independent, iar după 60 de ani, a fost anexată Sevillei şi ulterior Cordobei. Când restul Spaniei era recucerit de spanioli, arabii s-au refugiat aici, transformând Granada în capitala unui emirat. Aceasta a fost perioada de maximă înflorire artistică, epoca magnificei Alhambra, un palat ca o dantelărie de piatră, înconjurat de grădini superbe. În 1492, regii creştini cuceresc Granada. Oraşul a continuat să fie un important centru cultural şi comercial timp de un secol. Apoi, un edict i-a obligat pe mauri să plece. Atunci Granada a pierdut patru cincimi din populaţie...
Dacă în Granada n-ar exista decât un singur monument, şi anume Alhambra, tot ar merita să baţi drumul până aici.Palatul, desprins parcă din 1001 de nopţi, este o înşiruire de pavilioane deschise către grădini superbe, pline de bazine şi havuzuri. Vizavi de reşedinţa sultanilor nasrizi, Carol Quintul a ridicat un palat în stil renascentist, care nu se poate compara cu frumuseţea Alhambrei. Catedrala şi magnifica sa Capella Mayor adăpostesc mormintele regilor care au unificat Spania, Isabella şi Ferdinand
 
Nu rata Generalife, palatul de vară al sultanilor, nici cartierul arab Albaicin. Dacă te dai în vânt după flamenco şi arta ţiganilor, îi găseşti pe dealul Sacromonte.

Da o nota articolului:

1500 caractere ramase.
Comentarii: (0)

Top articole
Pe aceeasi tema:
Vezi toate articolele